چاقی نقش بسیار زیادی در ایجاد فشارخون بالا ایفا میکند؛ به طوری که ۳۰ الی ۴۰ درصد از موارد ابتلا به این بیماری مهلک را، به اضافه وزن نسبت میدهند. هرچه اضافه وزن بیشتر باشد، فشارخون نیز بیشتر است. در تمامی سنین، وزن بدن عامل تعیین کنندهی فشارخون میباشد. فشارخون بالا در افراد چاق تا چهار برابر بیشتر از افراد با وزن طبیعی است. هم چنین خطر پیشرفت بیماری فشارخون بالا در افرادی که اضافه وزن دارند، ۴ برابر بیشتر از افراد با وزن طبیعی است.
فشارخون بالا در افراد چاق علل گوناگونی دارد. برخی از این موارد:
- افزایش عملکرد قلب برای خون رسانی به تمام اعضای بدن
- افزایش عمل کرد اعصاب خودکار بدن (فعال شدن اعصاب سمپاتیک)
- زیاد بودن انسولین در افراد چاق (هایپر انسولینی)
- به علت مقاومت به انسولین
- زیاد بودن هورمون لپتین در افراد چاق
- مصرف بیشتر نمک در افراد چاق
- بالا بودن قند خون در افراد چاق
- مصرف غذاهای پرکالری
- اختلالات خواب در افراد چاق
- تغییرات فیزیکی کلیه
در افراد چاق سطح دریافت کالری بالاتر از افراد معمولی است؛ زیرا افرادی که دارای اضافه وزن هستند معمولا، هم غذای بیشتری میخورند و هم از غذاهای پرکالری، استفاده میکنند. افزایش کالری دریافتی سبب افزایش سطح انسولین پلاسمای خون میشود که خود این افزایش انسولین، محرکی قوی برای بازجذب سدیم توسط کلیهها است. با بازجذب سدیم فشارخون فرد چاق بالا میرود.
یکی از درمانهای قطعی فشار خون بالا در بیماران مبتلا به چاقی مرضی عملهای جراحی متابولیک چاقی می باشد.
به همه بیماران چاق با BMI بالاتر و مساوی ۳۵ توصیه به انجام عملهای جراحی متابولیک چاقی میشود و درصد بسیار بالایی از این بیماران بعد از عمل نیاز به استفاده ه از هیچ گونه داروی ضد فشار خون ندارند و در واقع پر فشاری خون آنها درمان شده است.